A+ A-


This article will discussed on the Numerical category of the Civil Service Exam. You will be provided with sample Numerical Reasoning practice test and Math Word Problems in the next post.

However, bear in mind that the use of calculator is not allowed during the exam, so you better practice and enhance your basic mathematical skills, such as addition, subtraction, multiplication and division, which involves integers (whole numbers i.e., -2, 0, 5), decimals (i.e., 0.1, -3.04) and fractions (1/2 , -2/3 , 2 3/4).

With respect to the math word problems, it is tackled in the next post.

Civil Service Reviewer for Numerical Reasoning

Number Sequence

The Civil Service exam also involves logical sequence in the Numerical category. The key to getting good score in this type of test is to find the correct pattern and determine the next number in the sequence. Commonly this test involves the basic mathematical operations such as addition, subtraction, multiplication and/or division, but not limited to those operations.

DIRECTION: Each item section contains a series of numbers arranged according to a certain rule or order. Study the series and determine which number is next. You may use the margin of the page for your computations. On your Answer Sheet, shade completely the box that corresponds to your answer.

1) 1  3  6  10  15  21  28  __.
1. 32
2. 33
3. 35
4. 36

Answer: [4] : 1+2 = 3+3 = 6+4 = 10+5 = 15+6 = 21+7 = 28+8 = 36


2) 97  16  81  12  69  8  61  __.
1. 2
2. 8
3. 6
4. 4

Answer: [4] : 16 - 4 = 12 - 4 = 8 - 4 = 4


3) 200  20  220  22  242  24.2  __.
1. 248
2. 252.2
3. 256.2
4. 260
5. 266.2

Answer: [5] : 200 + 20 = 220 + 22 = 242 + 24.2 = 266.2


4) 1.21  1.44  1.69  1.96  2.25  2.56  __.
1. 2.89
2. 2.95
3. 3.12
4. 3.24
5. 4.28

Answer: [1] : (1.1)^2=1.21 , (1.2)^2=1.44 , (1.3)^2=1.69 , ... , (1.7)^2=2.89
Note: The caret symbol (^) denotes exponentiation. For example: (2)^2 means 2 square or 2 to the power of 2.

5) 128  320  64  160  32  80  16  __.
1. 20
2. 30
3. 40
4. 50
5. 60

Answer: [3] : 320/2 = 160, 160/2 = 80, 80/2 = 40


6) 4/5  1 1/4  3/5  12/3  2/5  2 1/2  1/5  __.
1. 1 1/2
2. 3
3. 4 1/4
4. 5
5. 5 1/5

Answer: [1]


7) 15  51  16  61  19  91  24  42  31  __.
1. 13
2. 27
3. 32
4. 49
5. 52

Answer: [1]


8) 1  1/4  4/16  16/64  __.
1. 64/192
2. 64/256
3. 32/130
4. 64/512
5. 60/102

Answer: [2]


9) 7  14  41  82  28  56  __.
1. 59
2. 63
3. 65
4. 69
5. 75

Answer: [3]


10) 1  1  2  8  3  27  4  64  5  __.
1. 75
2. 105
3. 125
4. 235
5. 250

Answer: [3]


11) 9  6  18  15  45  42  126  __.
1. 123
2. 129
3. 375
4. 378
5. 420

Answer: [1]


12) 1/3  1/6  3/6  3/12  9/12  __.
1. 9/18
2. 12/18
3. 9/24
4. 13/24
5. 11/24

Answer: [3]


13) 0.456  0.228  0.114  0.057  __.
1. 0.0285
2. 0.0460
3. 0.0740
4. 0.0872
5. 0.0960

Answer: [1]


14) 2  3  9  4  5  25  6  7  __.
1. 9
2. 49
3. 27
4. 53
5. 43

Answer: [2]


15) 3/7  8/4  5/9  7/11  12/8  __.
1. 9/13
2. 12/8
3. 14/10
4. 12/9
5. 11/15

Answer: [1]


16) 9.12 18.13 16.15 13.18 9.22 __________
1. 3.25 
2. 4.27 
3. 5.23
4. 6.29 
5. 5.26

Answer: [2]


17) 1 4 13 40 121 364 __________
1. 623 
2. 719 
3. 865
4. 997 
5. 1093

Answer: [5]


18) 5 17 19 6 14 16 7 10 12 8 _________
1. 17 
2. 15 
3. 11
4. 9 
5. 5

Answer: [5]


19) 795 2611 684 2722 573 2833 __________
1. 543 
2. 484 
3. 462
4. 446 
5. -426

Answer: [3]


20) -6 30 -150 750 __________

1. 3750 
2. 2250 
3. -1500
4. -2250 
5. -3750

Answer: [5]


21. 1/3 3/9 5/15 7/21 9/27 __________

1. 11/35 
2. 11/33 
3. 9/29
4. 8/25 
5. 4/13

Answer: [2]


22) 4 16 8 40 20 120 60 420 __________
1. 480 
2. 360 
3. 240
4. 210 
5. 140

Answer: [4]


23) 2 5 8 10 4 17 5 26 6 __________
1. 40 
2. 38 
3. 37
4. 35 
5. 33

Answer: [3]


24) .02 .06 .12 .20 .30 __________
1. 0.36 
2. .40 
3. .42
4. .46 
5. .48

Answer: [3]


25) 2 5 12.5 31.25 __________

1. 33.75 
2. 43.25 
3. 50.75
4. 78.125 
5. 82.125

Answer: [4]


26) AZ CX EV GT __________
1. IR KP
2. IR KQ
3. IP KO
4. IS KO
5. IS KP

Answer: [1]


27) A5 D25 G125 J625 M3125 __________
1. P15525
2. P15625
3. O15525
4. O15625
5. O16525

Answer: [2]


28) 16 is multiplied by 10 to the fifth power is?
1. 1,600,000
2. 160,000
3. 16,000
4. 0.000016
5. 0.0000016

Answer: [1]


29) If x=4, find the value of y in the equation: 4y – 2x = 16.
1. -6
2. -9
3. 4
4. 9
5. 6

Answer: [5]


30) Find the value of x if y= 6 in the equation: 2x + 4y = 30 + y
1. 5
2. 3
3. 6
4. -5
5. -6

Answer: [3]

********************END********************

Read also the post on Civil Service Exam Reviewer for Mathematics (Word Problems).


Post a Comment

 
Top