A+ A-

The Civil Service Exam has yet another type of test - the Reading Comprehension, which I personally consider to be the one of the most challenging type of tests. For me, this is more challenging than the mathematics word problems in the numerical category because I'm not really fond of reading articles or passages which doesn't interest me, but for the sake of getting yourself a certificate of eligibility, then you must endure. Furthermore, it involves not only reading lots of paragraphs, passages or articles but only requires comprehension and understanding, so that you will be able to answer the questions that will follow next.

However, there is a way to ease the challenge by ensuring to follow certain tips and strategies that will let you find the the proper answer. This is some sort of a short-cut to let you grasp comprehension in a quicker manner.

Civil Service Reviewer for Reading Comprehension

Tips to improve your score for the Reading Comprehension Test:

Keep yourself calm. You will come to open the test booklet and you will definitely see long passages and paragraphs. But, do not stress yourself into thinking “whoa! do I really have to read all of this?” because you really should read it. Unless you are sure that you will not make any mistake in the other parts of the exam.

Read silently but surely. Avoid unnecessary lips movement and uttering because it will distract not only you but everyone else. Read with your eyes and spare your energy from excessive lips movement, it will also help you better understand what you are reading.

Read with haste. Do not read word for word, instead, read by group of words or phrases at a time. This way, it is easier for you to get the main topic of the paragraph. Remember, your not reading for leisure, you do not have the luxury of time. 

Concentrate on the task at hand. Just focus on reading and everything will go smoothly as if you're just watching an incredible movie. Do not lose concentration and don't be disturbed. Because, if you lose it, you can't get it back easily. By being disturbed you'll mess up with the test and so does your opportunity to score better.

Do not jump to the answers. By doing so, you will only confuse yourself and you'll lose your precious time.

Read with comprehension. Understand what you’re reading to get the main idea of the whole passage. Questions are always related about the main idea. What is the main idea? It is simply the main topic and the center of what is being talked about in the article.

Concentrate on the parts of the paragraph where the possible answer can be found.

Take note of the following:

Main idea – is simply what the story is mainly about
Climax – is the peak point or highlight of the story
Plot – is the pattern of events of the story
Conflict – is the tension and struggle part of the story
Setting – is where and when the story takes place
Best or alternative title – is usually being asked too, so you must choose the best one that tells about the main idea

Reading Comprehension Sample Test Questions with Answers

DIRECTION: Read each paragraph or passage below and select the best answer for what is being asked.

1) Boracay, the most famous beach in the Philippines, is also known as a blessed island. I have never met anyone who has not been enthralled and fascinated when they visited Boracay. The first time you set foot on its powder-like sand, you’ll surely feel lucky to be in a paradise island. The moment you see its crystal pristine water, you’ll be so thankful you’re alive. Many locals and foreigners go there again and again not only because of the breathtaking view but also because to celebrate life and its blessings.

The best title for the above article is:
1. Famous Beach in the Philippines
2. The Beach of Boracay
3. Boracay, a Blessed Island
4. Why People Go to Boracay

Answer: [3] Boracay, a Blessed Island

2) Malaysia Airline Flight MH370’s disappearance is still under investigation. Many countries joined in the search for what really happened and where the aircraft is now. The flight lost contact with air traffic controllers about an hour after its take off. The weather was fine when the aircraft was flying so it adds more theories about other possible reasons of the aircraft’s fate. The oil slick spotted off Vietnam’s coast turned out to be fuel oil used in cargo ships so it has nothing to do with the aircraft. Interpol also says the disappearance of the jet plane has nothing to do with terrorist attack. More questions are adding to this quest and no specific answer is given and proven yet.

The above selection supports the idea:
1. That Flight MH370 is somewhere under the sea
2. That Flight MH370’s disappearance is still a mystery
3. That Flight MH370 must have crashed after loss contact
4. That Flight MH370 is in Bermuda Triangle

Answer: [2] That Flight MH370’s disappearance is still a mystery

3) Flappy Bird, a mobile game created in 2013 by Dong Nguyen from Vietnam became a hit at the start of 2014. At the end of January 2014, it was the most downloaded game in the iOS App Store. The game is extremely addictive and difficult so users strive harder to score higher. Due to its intense popularity, the creator decided to remove it from the App Store. Because of its millions of downloads, Nguyen claimed he was making $50,000 per day from it. The demand of Flappy Bird made some gadgets owners to sell their devices with Flappy Bird installed for twice or thrice their original price.

What is the best title for the above article?
1. Most Downloaded Game
2. The Demand of Flappy Bird Game
3. Flappy Bird App
4. The Rise of Game Apps

Answer: [2] The Demand of Flappy Bird Game

4) According to NASA, effects that scientists had predicted in the past would result from global climate change are now occurring like loss of sea ice, accelerated sea level rise and longer, more intense heat waves. Even our Earth’s average temperature has increased about 1 degree in Fahrenheit in the 20th century. Many experts and scientists believe that global temperature will continue to rise from 2.5 to degrees Fahrenheit over the next century.

Which of the following conclusions best summarizes the selection above?
1. Climate change will continue to get worse until humanity takes serious actions to stop it.
2. Global climate change is happening on earth now.
3. The effects of climate change are getting extremely dangerous.
4. Global climate change and its effects are occurring and are likely to increase over time.

Answer: [4] Global Climate change and its effects are occurring and are likely to increase over time.

5) Mark Zuckerberg, Co-Founder and CEO of Facebook spoke with President Barack Obama to discuss about internet privacy impositions by the U.S. government. Zuckerberg said, “The Internet works because most people and companies do the same. We work together to create this secure environment and make our shared space even better for the world.

This is why I’ve been so confused and frustrated by the repeated reports of the behavior of the U.S. government. When our engineers work tirelessly to improve security, we imagine we’re protecting you against criminals, not our own government.

The U.S. government should be the champion for the Internet, not a threat. It needs to be much more transparent about what it’s doing, or people will believe the worst.
I’ve called President Obama to express my frustration over the damage the government is creating for all of our future. Unfortunately, it seems like it will take a very long time for true full reform.

So it’s up to us — all of us — to build the Internet we want. Together, we can build a space that is greater and a more important part of the world than anything we have today, but is also safe and secure. I’m committed to seeing this happen, and you can count on Facebook to do our part.”

Why is Internet Privacy very important to all of us?
1. Because it is not safe to trust anyone with our online accounts.
2. Because nobody really owns the internet. It is a free space.
3. Because it protects and secures not only our online accounts but also our online activities.
4. Because the government’s protection is not enough.

Answer: [3] Because it protects and secures not only our online accounts but also our online activities.

6) Search Engine Optimization a.k.a. SEO is vital for a website to stay successful for a long time. The world of internet continues to evolve so website owners must stay in the game by making updates while practicing effective SEO. Great content and correct SEO are the blood of a website because without them, a site could die.

The paragraph is mainly about what?
1. The importance of Search Engine Optimization
2. The life of a successful website
3. The secrets of making a website successful
4. How to apply Search Engine Optimization

Answer: [1] The importance of Search Engine Optimization

7) There are around 2 million Filipinos without jobs today. That includes graduates and undergraduates. According to survey, there will be another half-million to graduate this year without possible job placements. Unemployed people complain about job shortage. Many go to the cities to apply to some companies but end up going home with nothing. Unemployment rate increases each year even though there are many job fairs.

The paragraph states that…
1. Unemployment in the Philippines is common
2. Unemployment rate in the Philippines is seriously increasing
3. Unemployment in the Philippines must be solved
4. Unemployment solutions for Filipinos

Answer: [2] Unemployment rate in the Philippines is seriously increasing

8) “In the Olympic Peninsula of northwest Washington State, a small town named Forks exists under a near-constant cover of clouds. It rains on this inconsequential town more than any other place in the United States of America. It was from this town and its gloomy, omnipresent shade that my mother escaped with me when I was only a few months old. It was in this town that I’d been compelled to spend a month every summer until I was fourteen. That was the year I finally put my foot down; these past three summers, my dad, Charlie, vacationed with me in California for two weeks instead.

It was to Forks that I now exiled myself – an action that I took with great horror. I detested Forks.

I loved Phoenix. I loved the sun and the blistering heat. I loved the vigorous, sprawling city.”
-Stephenie Meyer, “The Twilight Saga”

Provide the specific setting of the story
1. Phoenix
2. Rainy day
3. Forks, Washington
4. Twilight

Answer: [3] Forks, Washington

9) “It’s twenty-five after six and the sky still has some shades of purple and orange…oh well just like me, I am standing here, in this secretive rooftop, overjoyed…yet there are still some fragments of fear and haze… I wonder if the sky is glad and excited about the night or if it is crying over the bright day that passed.” – Fehl Dungo – “Higher than the Rooftop”

What is the mood of the story?
1. Happiness
2. Sorrow
3. Confusion
4. Grief

Answer: [3] Confusion

10) Investing has been a hot topic for quite a while. Many people especially employees and entrepreneurs don’t rely on time deposits and regular savings account to save and earn interests. The most common investments in the Philippines are through real estates, mutual funds and trust funds. Although few people also join trading in the stock market, more and more Filipinos are not reluctant to invest their money and diversify them to different money making wheels.

What does the article try to convey?
1. Filipinos are now willing to open different investments.
2. Filipinos are wise in saving their money.
3. Filipinos rely mainly on savings and deposit accounts.
4. Filipinos invest in real estates, mutual funds and trust funds.

Answer: [1] Filipinos are now willing to open different investments

Post a Comment Disqus